در حال حاضر در کشور ما، علی رغم کاشت و تولید سویا، باز هم نیاز به واردات سویا و حتی کنجاله بسیار زیاد است.
واردات سویا
واردات سویا در کشور ما هر ساله و با توجه به نیاز داخل کشور، انجام میشود. تقاضای مردم برای گوشت ماکیان و دام و همچنین شیر و محصولات لبنی، دولت را وادار به تهیه خوراک برای دام می کند. با اینکه در مناطق مختلفی از کشور مانند اصفهان، تهران، قزوین، زنجان، خراسان و . . . اقدام به کاشت سویا شده است، اما باز هم باید برای کنجاله سویا و خوراک دام، واردات انجام شود در غیر این صورت، دولت نمیتواند از پس تقاضای بازار بر آید.
بررسی وضعیت واردات سویا در ایران و چالشهای پیش روی واردکنندگان
واردات سویا از چین و برخی از کشورهای تولید کننده، یکی از دغدغههای اصلی وارد کنندگان است. بخش خصوصی توان به عهده گرفتن این مهم به تنهایی را ندارد. لذا دولت پا در این راه گذاشته و اقدام به واردات میکند.
واردات سویا برای دولت از اهمیت بالایی برخوردار است و این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که فروش در داخل کشور با چالش مواجه میگردد. گاهی ممکن است قیمت ارز برای صادرات کاهش پیدا کند در نتیجه کشاورزان تمایلی به صادرات نداشته و نیاز داخل تامین میشود اما گاهی برعکس اتفاق میافتد. به دلیل سود خوب صادرات، کشاورزان اقدام به صادر کردن کنجاله و سویای خود میکنند. در نتیجه بازار داخل با اختلال مواجه شده و دامپروران و مرغداریها با کمبود کنجاله و سویا مواجه میشوند. لذا دولت مجبور است واردات را انجام دهد.
چالشهای واردات کنجاله و سویا در ایران
چالشهای واردات سویا کم نیستید و همین مطلب، مشکلات ناشی از واردات آن را دو چندان کرده است. تغییرات نرخ ارز و افزایش تعرفههای گمرکی از یک سو، ماندن کنجاله و سویا در انبارهای گمرک از سوی دیگر، منجر به افزایش مشکلات زیادی در این زمینه شده است. اگر کشاورزان نیز به روند واردات اعتراض داشته باشند، باز هم نمیتوان جلوی واردات را گرفت.