تهیه خوراک دام برای تولیدکنندگان مرغ و پرورش دام و چهارپایان، اهمیت بسیار ویژهای دارد و میتواند بر قیمت این محصولات در بازار، موثر باشد.
خوراک دام
خوراک دام، مهمترین بخش در تولید و پرورش حوانات حلال گوشت میباشد. افرادی که به شغل پرورش مرغ و چهارپایان مشغول هستند، همیشه از مشکلات و چالشهای پیش رو در این زمینه شکایت دارند. بسیاری از تولیدکنندگان مرغ و تخم مرغ با چالش نبود ذرت دامی و سویا مواجه هستند. این چالش برای بقیه تولید کنندگان نیز کاملا وجود دارد. گاوداریها، تولیدکنندگان گوشت گوساله و گوسفند هم در بسیاری از موارد دست کمی از مرغداریها ندارند.
تهیه خوراک دام میتواند روند تولید مثل در حیوانات اهلی مانند مرغ و خروس، گاو و گوساله، گوسفند و هر حیوان حلال گوشت دیگری را تحت تاثیر خود قرار دهد. یکی از دلایل بسیار مهمی که منجر به افزایش قیمت گوشت و مرغ در بازار میشود، کمبود نهادههای دامی است. متاسفانه تولیدات داخل در زمینه غذای دام به شدت پایین بوده و نمیتوانند جوابگوی نیاز داخل کشور باشند. لذا واردات میتواند تا حد زیادی در این زمینه کمک کننده باشد.
بهترین راه تهیه خوراک دام برای تولیدکنندگان گوشت
بهترین خوراک برای دام، خرید از بازار داخل کشور است. تمام فروشندگان داخل و تولیدکنندگان در صدد این هستند تا نیاز داخل را تامین کنند. پس بهترین و سریعترین راه برای خرید خوراک دام، تهیه از داخل کشور است اما همیشه واقعیت به این سادگی نیست. در واقع همیشه نمیتوان نهاده دامی را به راحتی و با قیمت خوب در داخل کشور تهیه کرد.
خوراک دام تولید شده در داخل کشور، به علوفه معمولی و نهایتا به کمی ذرت دامی خلاصه میشود. میزان تولید داخل نیز تا کنون نتوانسته است جوابگوی پرورش دهندگان دام و طیور باشد. به همین دلیل، دولت برای جبران کسری نهاده دامی در داخل، سعی در افزایش واردات دارد. پس میتوان گفت که یکی از راههای بسیار خوب برای تامین خوراک، خرید محصولات وارداتی و خارجی است.
برخی از کارشناسان و صاحبنظران تغذیه بر این باورند که ذرت، سویا و کنجاله وارداتی به هیچ وجه نمیتواند مواد مغذی بدن دام و طیور را تامین کند. شاید این نظر بتواند در برخی از موارد درست باشد اما کمی تند و تیز است و نمیتوان واردات غذای دام را معطل چنین نظراتی کرد.
تاثیر نهاده دامی بر قیمت عرضه گوشت در بازار
خوراک دام، ارتباط بسیار مستقیمی با قیمت محصولات و فراوردههای گوشتی و دامی دارد. اگر میزان تولید داخل به خوبی و کافی انجام نشود، قیمت گوشت بالا خواهد رفت. این اتفاق بارها در کشور افتاده است.
تاثیر واردات بر قیمت نهایی فراوردههای دامی بسیار زیاد است. شاید ملموسترین آن، افزایش قیمت از شهریور 1400 به بعد باشد. در این زمان، کمبود خوراک دام، افزایش نرخ ارز و سوداگری کلاهبرداران، منجر به کمبود غذای دام شد و تاثیر آن بر روی قیمت محصولات گوشتی و لبنی، به شدت زیاد شد.